O Sankt Peterburgu

Upoznajte “Severnu prestonicu”, raskošni grad belih noći

Smešten je na severozapadu evropskog dela zemlje, u istočnom delu Baltičkog mora na ušću reke Neve. Sankt Peterburg je jedan od najčudesnijih gradova u Evropi sa ogromnom istorijskom i kulturnom baštinom i čarobnom atmosferom. To je grad arhitekture, romantike i inspiracije, pokretnih mostova i belih noći.

Sankt Peterburg je drugi najmnogoljudniji grad u Rusiji, koji često nazivaju i “Severnom prestonicom”.

Sankt Peterburg je veliki istorijski centar, u kojem je gotovo svaka građevina umetničko delo i ima svoju istoriju. Središte grada je pod zaštitom UNESCO.

Takođe, u Sankt Peterburgu se nalazi jedan od najvećih i najstarijih muzeja na svetu – Ermitaž, koji poseduje ogromnu kolekciju umetničkih dela, kraljevskog zlata i antikviteta.
Klima Sankt Peterburga je umerena sa karakteristikama kontinentalne i morske klime. Leta su hladna i kišovita. Zimi često može biti jakih mrazeva, magle i hladnih vetrova. Zbog svog položaja u Sankt Peterburgu postoji zanimljiv fenomen – bele noći (kada se noć pretvara u sumrak). Bele noći obično traju od sredine maja do juna.

Zanimljive činjenice o nekadašnjem Petrogradu:

  1. Sankt Peterburg je drugi po važnosti ekonomski, industrujski, naučni i kulturni centar Rusije.
  2. Treći je u Evropi po broju stanovnika, iza Moskve i Londona.
  3. Sankt Peterburg je poznat po svojim pokretnim mostovima. U gradu ih ima oko dvadeset. Mostovi su podignuti između 1.00 i 5.00 sati iza ponoći i služe za prolazak velikih brodova.
  4. U prošlosti, Peterburg je nekoliko puta menjao svoj naziv. Zvao se još Petrograd i Lenjingrad.
  5. Suprotno prihvaćenom mišljenju, Sankt Peterburg nije dobio naziv u čast svog osnivača Petra I, već u čast svog zaštitnika Svetog Petra.
  6. U muzeju Ermitaž se nalazi oko 3 miliona eksponata.
  7. Čuveni Peterhof se nalazi u samoj blizini grada. UNESCO je kompleks od 173 fontane stavio na listu Svetske kulturne baštine.
  8. U Peterburgu se nalazi više tramvaja nego bilo gde drugde u svetu. Dužina tramvajske pruge iznosi preko 600 kilometara.