Delegacija beogradskog teatra Madlenianum posetila je Sankt Peterburg

Dogovori za organizovanje posete postignuti su tokom kulturno-poslovne misije Sankt Peterburga u Srbiji u oktobru prošle godine.
Muzičko pozorište „Madlenijanum” zauzima posebno mesto u Srbiji.
To je prva privatna operska i pozorišna trupa u jugoistočnoj Evropi, koju je osnovala Madlena Cepter.
U najavama pozorišta predstavljen je veoma širok repertoar od operskih i baletskih produkcija do koncertnih programa i mjuzikala.
Od 7. do 11. februara održani su radni sastanci delegacije Srbije sa rukovodstvom kulturnih institucija Sankt Peterburga: Baletskog pozorišta Leonida Jakobsona, Dečjeg muzičkog pozorišta „Kroz ogledalo“, Mjuzik Hol teatra, Državne akademije Kapela, Pozorišta nazvanog po V.F. Komisarževskoj i Petrogradskog državnog pozorišta muzičke komedije.
Svrha posete nije samo dalje jačanje dugogodišnje saradnje sa Kamernim pozorištem Sankt Peterburgske opere, već i uspostavljanje veza sa drugim kulturnim institucijama Severne prestonice.
Tokom razgovora, razgovarano je o planovima za zajedničku stvaralačku aktivnost.
Opera iz Sankt Peterburga izrazila je spremnost da svoje najnovije premijere „Čerevičke” Čajkovskog i „Ivana Groznog” od Bizea predstavi na sceni beogradskog pozorišta u sezoni 2023-2024. Zauzvrat, uprava Madelenijanuma će razmotriti mogućnost organizovanja nekoliko sopstvenih produkcija u Sankt Peterburgu, uključujući Pučinijev „Turandot” i Ofenbahov „Pariski život”.
U okviru sastanka sa upravom Mjuzik hol teatra, razgovarano je o mogućnosti postavljanja Verdijeve „Travijate” u Beogradu i „Evgenija Onjegina” Čajkovskog sa pozorištem Zazerkalje.
Pored toga, strane su se dogovorile da izvrše kreativnu razmenu operskih i baletskih trupa i nastave redovne kontakte.

Fotografije obezbedio Kamerni muzički teatar opere Sankt Peterburga.

Ostale novosti