U Sankt Peterburgu će biti održan niz događaja: „Sankt Peterburg i Srbija: zajedno za istinu“

Od 15. februara do 3. marta u Sankt Peterburgu će biti održan niz događaja posvećenih rusko-srpskom prijateljstvu, a koji će se poklopiti sa obeležavanjem državnog praznika Srbije – Danom državnosti.

Inicijator projekta je Komitet za spoljne odnose Sankt Peterburga.

Partneri projekta: Komitet za kulturu Sankt Peterburga, Komitet za energetiku i inženjering, Ruski dom u Beogradu, Centralna gradska javna biblioteka Majakovski Sankt Peterburg, Državna akademska kapela Sankt Peterburga Državnog univerziteta Sankt Peterburga, Udruženje za Međunarodna saradnja, filmski studio Lenfilm, Lavra Svete Trojice Aleksandra Nevskog, filantrop Karpinskaja O.V., Memorijalna fondacija Aleksandra Pečerskog, Fondacija narodne diplomatije (Srbija).

Niz događaja otvoriće konferencija posvećena Danu državnosti Srbije. Događaj će se održati 15. februara u 17:00 u Sankt Peterburškom udruženju za međunarodnu saradnju (Litejni pr. 60).

Učesnici će biti upoznati sa mogućnostima nastave srpskog jezika na Filološkom fakultetu Sankt Peterburškog državnog univerziteta.

Takođe, profesori sa Katedre za slovensku filologiju Sankt Peterburškog državnog univerziteta održaće izlaganja na teme „Rusija i Srbija – dijalog kultura“, „Srpsko-istočnoslovenske paremiološke paralele (na osnovu Paremiografskih sveska)“, „Srpska izdanja 19. veka u zbirkama Naučne biblioteke imena M. Gorkog Sankt Peterburškog državnog univerziteta” i „Slika zmije u srpskim i ruskim narodnim bajkama”.

Studenti prve godine master studija na Univerzitetu u Sankt Peterburgu „Slovenski jezici i književnosti“ održaće kviz „Sve o Srbiji“.

16. februara u 17:30h u bioskopu Lenfilm (Kamennoostrovskij pr., 10) biće prikazan dokumentarni film „Zvezda i smrt grofa Vronskog. Srpski gambit (2018). Rusko-srpski glumac Miloš Biković na srpskim lokacijama pojaviće se pred publikom u liku Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog (unuka junaka Borodinske bitke, prototipa romana grofa Vronskog L.N. Tolstoja „Ana Karenjina”), koji je poginuo u Srbiji u borbi sa Turcima 20. avgusta 1876. godine. Gledalac će saznati o uzrocima rusko-turskog rata, ruskoj diplomatiji i obaveštajnoj službi u drugoj polovini 19. veka, slovenofilstvu, dobrovoljačkom pokretu, oslobođenju. kretanja na Balkanu i raspoloženja u ruskom društvu.

Projekcija filma biće završena razgovorom sa scenaristom filma, direktorom Ruskog doma u Beogradu Jevgenijem Baranovim.

Centralni događaj biće Gala veče posvećeno prijateljstvu i saradnji Sankt Peterburga i Srbije, koje će se održati 21. februara u 19 časova u Državnoj akademskoj kapeli. Na programu su dela srpskih kompozitora Mokranjca i Božića, sovjetskih i ruskih kompozitora Dubravina, Čajkovskog, Prokofjeva, Frenkela i Kosolapova u izvođenju hora i orkestra Kapele.

Učešće na događajima (osim koncerata i filmskih projekcija) je besplatno.

Kontakt osobe u Komitetu za spoljne odnose Sankt Peterburga: sekretar za štampu Marijana Olegovna Borisova, +7 921-305-78-83, glavni specijalista Odeljenja za međunarodnu saradnju Darija Romanovna Iljinskaja, 576-75-02, ilinskaia@kvs.gov.spb.ru.

Ostale novosti