Sankt Peterburg i Beograd (Srbija) razmenjuju iskustva u oblasti unapređenja

24. i 25. januara održana je poseta predstavnika sfere unapređenja Sankt Peterburga gradu partneru Beogradu. Delegaciju je predvodila Larisa Kanunnikova, zamenica predsednika Komiteta za unapređenje Sankt Peterburga.

Tokom Kulturno-poslovne misije Sankt Peterburga u Srbiji u oktobru 2022. postignuti su dogovori o razvoju interakcije između gradova i razmeni iskustava u oblasti održavanja i čišćenja urbanih površina, zelenih površina, upravljanja sferom unapređenja.

Na sastanku u Gradskoj kući Beograda sa zamenikom gradonačelnika Aleksandrom Savićem i predstavnicima nadležnih gradskih službi, razgovarano je o projektima u oblasti unapređenja i održavanja urbanih sredina, proširenju saradnje u oblasti socijalne politike, obrazovanja i sporta.

Strane su postigle dogovor da se u prvom kvartalu 2023. godine održi prvi sastanak interresorne radne grupe Sankt Peterburga i Beograda.

Takođe, predstavnici Gradske kuće Beograda pozvani su da posete Sankt Peterburg kako bi učestvovali u nizu manifestacija posvećenih peterburško-srpskom prijateljstvu, a koje su upriličene povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije (15. februara).

U okviru razgovora sa glavnim arhitektom Beograda Markom Stojičićem i direktorom Komunalnog preduzeća „Zelenilo-Beograd” Slobodanom Stanojevićem, predstavljen je koncept stvaranja komfornog urbanog okruženja u Sankt Peterburgu.

Sagovornici su razgovarali o aktuelnim trendovima u urbanom unapređenju i pejzažnoj arhitekturi, podelili su svoja iskustva u kreiranju novih modernih i kvalitetnih javnih prostora.

Predstavnici sfere ulepšavanja Beograda planiraju posetu Sankt Peterburgu kako bi se upoznali sa pejzažnim rešenjima grada Sankt Peterburga i kako bi učestvovali na Međunarodnom naučnom skupu o pejzažnoj arhitekturi „Formiranje udobne urbane sredine”.

Takođe, delegacija Sankt Peterburga je proučavala iskustvo Beograda u održavanju zelenih površina na primeru jednog od najvećih parkova prestonice Srbije „Ušće“ (Park Ušće).

Informacioni poslovni centar Sankt Peterburga u Beogradu, koji je počeo sa radom prošle godine, pomaže intenziviranju kontakata između preduzetnika dva grada.

Na sastanku sa rukovodiocem centra Aleksandrom Brankovičem i predstavnikom Trgovinsko-industrijske komore Rusije u Srbiji Dmitrijem Moskovkinim razrađeni su zajednički planovi za razvoj saradnje Sankt Peterburga i Srbije i u oblasti medicinskog turizma, kao mogućnost organizovanja posete preduzetnika iz Beograda i Srbije Sankt Peterburgu u tekućoj godini.

 

Ostale novosti